Kuchnia w Egipcie

Kuchnia egipska nie różni się niczym niezwykłym od kuchni występujących na całym północnym wybrzeżu Afryki, co nie znaczy oczywiście, że nie jest to smaczna ani ciekawa kuchnia. Przeciwnie – będąc na wczasach należy bezwarunkowo spróbować miejscowych specjałów. Kuchnia ta ma wiele zapożyczeń z państw afrykańskich, indyjskich, ale również ma ona sporo wspólnego z daniami z akwenu śródziemnomorskiego, o czym nie można napisać wcale o krajach, które znajdują się na południu Afryki.

Musimy jednak pamiętać, że w całym Egipcie nie znajdziemy w lokalach dań wykonanych z wieprzowiny chyba, że chodzi o najdroższe hotele, wtedy odstępuje się od zasady, bo są to miejsca, w których żywią się podróżni przyjeżdżąjący tu na egipt wakacje, dający przeżycie tubylcom. Rodzeni mieszkańcy Egiptu to wyznawcy islamu i z tego powodu spożywanie wieprzowiny jest u nich surowo wzbronione i sprzeczne z jakimkolwiek kodeksem etycznym i religijnym. Dlatego też jeśli mamy ochotę zjeść mięso w Egipcie, zostaniemy skazani, co najwyżej na kurę oraz na wołowinę, ale trzeba wiedzieć, że mięso w Egipcie jest przyprawione wyśmienicie.